What the **** is a synthesizer?

De fleste har nok en idé om hvad en synthesizer er, og det første der popper op i folks hoved er nok et instrument med tangenter som kan lave sjove elektroniske lyde. Det er på sin vis rigtigt nok, men alligevel er det ikke helt det man forbinder med en traditionel synthesizer. 
Her er et billede af hvordan en synthesizer også kan se ud:


En synthesizer er i virkeligheden et svagstrømskredsløb som laver lyde skabt med det formål at efterligne lyden andre instrumenter. Som oftest spænder tonerne indenfor den traditionelle skala, og jo flere volt, jo lysere en tone. Man kan enten lade strømmen flyde frit igennem sin synthesizer og så styre strømmen/tonerne ved hjælp af oscillatorer, men mest almindeligt er det dog at koble et klaviatur til instrumentet. Det er nu muligt at styre tonerne som på et almindeligt klaver, og det gør det hele lidt nemmere. Nutidens synthesizere bliver næsten altid fremstillet med et klaviatur som standard.


Skønt man kan beskrive synthesizeren som en efterligner af andre instrumenter, er der alligevel noget om udsagnet "Et instrument med tangenter som kan lave sjove elektroniske lyde". Der er næsten ingen grænser for hvilke lyde man kan skabe med en synthesizer, så længe man har tålmodighed nok. Det er blevet til flere abstrakte og ambiente værker gennem tiderne, og der er et stadigt stigende tal i brugere af synthesizeren da grænserne er minimale. Det er en perfekt måde at slå sig løs på rent musikalsk.

Der har igennem længere tid været en debat om hvorvidt man er musiker, når man bruger en synthesizer til at lave musik med. Det er ikke nødvendigt at have nogen teoretisk viden for at bruge instrumentet, og ved hjælp af samplere og andre af nutidens værktøjer kan man sagtens skabe et værk uden en musikalsk eller teoretisk baggrund. Efterhånden er instrumentet dog blevet anerkendt af de fleste. -bl.a. konservatorie studerende. Elektronisk musik er sågar blevet til en uddannelse og det siger jo en hel del om synthesizerens indflydelse.


Videoen nedenfor er fra den svenske elektro festival "Volt". http://www.voltfestivalen.se/info 
Her spiller et symfoniorkester bestående af synthesizere.



Den første "Synthesizer"

Den allerførste idé til en synthesizer fremkom i 1897, da en Amerikansk opfinder ved navn Thaddeus Cahill søgte patent på et instrument som han kaldte for ”Telharmonium” og ”Dynamofon”. Da instrumentet var færdigbygget vejede det 200 ton, og blev drevet af 12 store damp motorer. Han havde så tilsluttet anslagsfølsomme tangenter og det var også muligt at spille flere lyde på én gang. I 1906 blev en række koncerter holdt på dette instrument, men da det var svært at flytte instrumentet rundt omkring til forskellige scener blev instrumentet tilsluttet telefonnetværket og på den måde blev koncerten afviklet. –Deraf navnet ”Telharmonium” eller ”Telharmony” som man kaldte koncerten.
Princippet i denne maskine er stort set det samme som man ser i synthesizere i dag, men man har ikke rigtigt nogen idé om hvordan instrumentet lyder da ingen har forsøgt sig med at bygge en i samme størrelsesforhold.
 
Nedenfor ses et par billeder af det store instrument.



Thereminen

I 1919 er der en Russisk opfinder som har taget et andet udgangspunkt til et instrument. Han bygger et instrument som passende nok bliver kaldt en ”Monofonisk Theremin” -efter hans eget navn. Man spiller på Thereminen uden at røre ved den, men derimod ved at bevæge sin hånd inde i et felt af statisk elektricitet imellem to antenner. Det var et meget vanskeligt instrument at mestre og det havde en meget speciel lyd. Thereminen blev brugt til en hel del horror film soundtracks pga dens mærkværdige klang. Folk som den verdenskendte Robert Moog tog idéen til sig og begyndte allerede at bygge instrumenter ud fra Thereminens princip som 19-årig.

I videoen ses Leon Theremin med hans eget instrument. 

Sala og hans Mixturtrautonium

I Berlin i 1930’erne blev et nyt instrument skabt som kaldes ”Trautonium”. Det blev bygget af Friedrich Trautwein og Oskar Sala. Instrumentet er et strømkredsløb som aktiveres ved at trykke en stålwire ned på en plade. Dermed har man opnået samme måde at bevæge sig rundt i toner og pitch på som ved fx en båndløs bas. Oskar Sala blev ved med at opgradere instrumentet frem til 1952 hvor hans eget instrument blev færdigt. Det blev til en to-stemnig trautonium som han så kaldte for en ”Mixturtrautonium”.
Instrumentet blev brugt i flere spillefilm og i øvrigt blev soundtracket til Alfred Hitchcocks mesterværk ”The birds” eller ”Fuglene” indspillet på dette instrument. Dog var det ikke et traditionelt soundtrack da der mest var tale om selve lydeffekterne såsom fuglekvidder, vingebask og den slags lyde.

I videoen ses Oskar Sala i aktion ved hans eget instrument.

The inspirationally named Automatically Operating Musical Instrument of the Electric Oscillation Type

Ingen af de instrumenter vi har kigget på indtil videre blev kaldt for en ”synthesizer” pr. definition, men de havde selvfølgelig de samme egenskaber. Problemet med disse instrumenter var bare at de alle sammen skulle spilles i realtime.

Men allerede tidligt i synthesizerens historie begynder folk at opfinde instrumenter der kombinerer tone og lydgeneratorer med sequencere. Den første af slagsen blev præsenteret af den franske duo Edouard Coupleux og Joseph Givelet i 1929. Til at starte med kaldte de den for ”The inspirationally named Automatically Operating Musical Instrument of the Electric Oscillation Type”. Dette instrument kunne lagre en tonegenerators funktioner på en båndoptager og blev uofficielt kaldt for “The Coupleux-Givelet Synthesizer” af skaberne. Hermed blev ordet synthesizer født.

Nedenfor: Coupleux & Givelet.

Den første 'rigtige' synthesizer

Vi skal frem til 1956 før ordet synthesizer bliver officielt. Det sker da 2 amerikanske ingeniører ved navn Harry F. Olson og Herbert Belar fremstiller et instrument som de kaldte for ”RCA Electronic Music Synthesizer Mark I”. Instrumentet var en tonegenerator som var tilkoblet 12 stemmegafler som påvirkede et elektromagnetisk felt for at få instrumentet til at stemme. Det var muligt at sende lyden ud til valgfrie højtalere og det var også muligt at sende signalet ud til to pladespillere. -Dermed var det muligt at sample lyden.

Nedenfor ses den store synthesizer:


 Her følger så en optagelse fra det futuristiske instrument:

Controlled voltage synthesizer & Moog

I slutningen af 1963 fremstillede den nu verdensberømte Amerikaner, Robert Moog, et instrument hvor han koblede en strømkontrolleret oscillator til både en forstærker og et keyboard. Den kontrollerede strøm gjorde det muligt at bestemme toner ved hjælp af svag og stærk strøm. Han var vild med idéen og fortsatte med at lave flere af disse systemer som blev større og større og i 1967 kaldte han også selv sine systemer for synthesizere. En musiker ved navn Wendy Carlos benyttede en af Moogs systemer til at indspille en LP kaldet ”Switched-on Bach”, og det blev gennembruddet for Moogs synthesizere.

Nummeret kan høres her:



Allerede i 1969 blev der produceret omkring 3 synthesizer systemer hver uge af 42 fabriksarbejdere, fordi at alle musikstudier måtte eje en da ordet blev spredt. Robert Moog blev så populær at han i dag har lagt navn til mange af de mest kendte og velspillende synthesizer moduler. Der bliver selvfølgelig stadig produceret Moog synthesizere i massevis.

Det er måske endnu mere interessant at høre manden fortælle om hans egne oplevelser og det kan ses i videoen nedenfor:

Analog/digital

Hidtil har vi set på det fænomen vi kalder 'Analog syntese' og dens historie. Når vi snakker om begrebet Analog, kan vi ikke undgå at snakke om det digitale. I synthesizerens tilfælde spiller det digitale også en væsentlig rolle, da der findes ufatteligt mange software synthesizere, hvor mange af dem sjovt nok prøver at efterligne den analoge synthesizer. Det er en smule ironisk når de første synthesizere i forvejen var skabt med formålet at efterligne andre instrumenter. De første digitale synthesizere dukkede op omkring 1975 og Yamaha var først på markedet. Siden da er der lavet så mange forskellige digitale synthesizers at det er svært at følge med. 

Det har aldrig været mere tilgængeligt at lave elektronisk musik, da man blot ved hjælp af sin computer kan komme i gang ganske gratis og med få klik på Internettet. Det var på selvsamme måde at jeg kom i gang med den elektroniske musikgenre for omkring 4 år siden. Jeg var imponeret over hvor let det var at skabe noget, men med brug af flere forskellige software synths og adskillige samples, lagde udfordringen i at få det hele til at spille sammen. I dag er jeg meget fascineret af ældre analog synths og jeg sampler dem ofte og bruger dem i mine produktioner.

Eksempel her:


Undergrunden

Jeg har altid været til undergrunds musik, og her har synthesizeren virkelig sat sit præg. Den elektroniske undergrunds scene spænder vidt, og de fleste har nok oplevet et band der syrer ud på et par synthesizers i en beskidt kælder. Et glimrende eksempel er et par gutter fra et elektro band kaldet 'Autechre'. De bruger alt godt fra den analoge samt digitale synth verden og blander det så det for mange er helt uudholdeligt. Smukt er det dog hvis man giver sig tid til at lytte, og nedenfor følger et eksempel fra en live optræden.


Og med det slutter den historiske rejse igennem synthesizerens historie.